eetstoornis

Ik een eetstoornis? Echt niet!

Een hele tijd geleden werd ik gebeld met de vraag of het team van tijdschrift Vriendin mij mocht komen interviewen. Aangezien ik vrij impulsief ben, heb ik eigenlijk direct ja gezegd.  De doorslag voor mij was om het taboe wat op een eetstoornis rust (al is het maar voor een heel klein deel) te doorbreken. Er zijn heel veel vrouwen met hetzelfde probleem, maar je loopt er niet mee te koop. Het is niet iets waar je trots op bent en eigenlijk het liefst voor jezelf wilt houden….

Honger betekende voor mij: afvallen

Op een dag stuitte ik op de vraag van Vriendin: “Wat is een succesdieet?” Daarop heb ik (impulsief als ik ben ;-)) direct gereageerd met mijn volle overtuiging dat dit in mijn opinie niet bestaat! Jarenlang heb ik wel gedacht dat mijn zelf aangeleerde levenswijze een succesdieet was. Dit deed ik op wilskracht, want honger had ik wel, maar ik was verleerd om dit te voelen. Honger betekende voor mij: afvallen. Ook het vermoeide, uitgeputte, lusteloze gevoel was voor mij in die tijd volkomen onbelangrijk. Er telde maar één ding en dat was het getal op de weegschaal. Vier jaar geleden kwam ik erachter dat ik een eetstoornis had, dat het niet nodig is om zo geobsedeerd met voeding bezig te zijn. Een slag bij heldere hemel, dat kan ik je vertellen. Ik dacht namelijk écht dat ik juist heel goed bezig was.

Discipline heeft niks met afvallen te maken

Toen ik begon met de opleiding gewichtsconsulent in 2013 was ik ervan overtuigd dat ik ook mijn toekomstige cliënten de nodige discipline bij zou brengen. Dit was mijn sterke kant en met de overtuiging dat afvallen niet meer was dan tijdelijk een dieet volgen, zou de baan op mijn lijf geschreven zijn. Tijdens de opleiding werd het mij duidelijk dat discipline niks met afvallen te maken heeft. Ik heb een jaar lang met open mond zitten luisteren en ben mezelf enorm tegengekomen. Dit was nog maar het begin van inmiddels een hele reeks opleidingen om de verdieping van het afvallen en emotie-eten te kunnen doorgronden. Voor het creëren van een reëel zelfbeeld en het opbouwen van de nodige zelfvertrouwen is tijd nodig, maar het is absoluut haalbaar!

Aan de buitenkant kun je een eetstoornis niet zien

Je ideale gewicht bereiken is niet iets wat je even met een crashdieetje oplost. Ik zie gelukkig dat steeds meer slanke vrouwen inmiddels ook de weg vinden naar mijn praktijk. Aan de buitenkant lijkt het alsof ze alles voor elkaar heeft: slank, knap, leuke baan, maar van binnen is ze doodongelukkig. Continu een denigrerende stem die bepaald of ze wel of niet mag eten, een stem die ooit heeft geholpen bij het afvallen, maar zich na jaren gehoord te zijn heeft ontpopt als een dictator. Aan de buitenkant kun je een eetstoornis niet zien.

Ben trots als je om hulp durft te vragen!

Het is geen schande om hulp te vragen, je mag juist trots zijn als je het durft! Investeer in jezelf en zoek de hulp die bij jou past. Een eetstoornis is niet iets dat alleen bij pubermeisje voorkomt, juist heel veel volwassen vrouwen (en mannen) kampen met dit probleem. Ik kom het dagelijks tegen in mijn praktijk. Een succesdieet leek voor mij ook ooit de oplossing, maar dit is later juist mijn probleem geworden. Een écht succesdieet is voor mij: weer genieten van eten, kunnen eten wat je wilt, tevreden zijn met je jezelf. En dit gun ik zoveel mensen!! Ik hoop dat ik met dit interview voor een heel klein deel het taboe heb kunnen doorbreken. Want ook slanke mensen zijn echt niet altijd probleemloos slank.

Lees hier het hele artikel

 

Mail, bel of app me gerust als je vragen hebt.
Liefs, Mariëlle Keijzers

info@complimentvoedingsadvies.nl
Tel: 06-20459669
www.complimentvoedingsadvies.nl
www.facebook.com/complimentvoedingsadvies