Als ik slank ben, dan ben ik gelukkig

Mooi zijn, betekent jezelf zijn, het draait niet om de acceptatie van anderen, al maken we dat onszelf wel vaak wijs. Nooit heb ik geweten dat er zoveel vrouwen kampen met een negatief zelfbeeld. Vrouwen die niet naar zichzelf durven kijken in de spiegel, omdat ze zichzelf niets waard vinden.

Als ik slank ben, dan ben ik gelukkig

Als ik slank ben, dan ben ik gelukkig. Dan is alles goed, krijg ik vrienden en zien mensen mij weer staan. Als ik slank ben dan durf ik op zoek te gaan naar een nieuwe baan, hoor ik er weer bij of kan ik eindelijk die jurk aan. Als ik slank ben vind iedereen mij weer aardig en hoef ik mij nooit meer te schamen. Als ik slank ben komen al mijn dromen uit! Wat zou het heerlijk zijn als dit de werkelijkheid was. Dat slank zijn het tovermiddel was tegen al onze problemen.

Grote plannen

Na mijn laatste post heb ik veel vragen gekregen of dat ik dan helemaal niks meer doe met afvallen. Het antwoord is: jawel, maar op een wat andere manier. Het 5 jarig bestaan van mijn praktijk deze maand, heb ik voor nu even aan me voorbij laten gaan omdat ik grote plannen heb voor dit jaar! Er gaat veel veranderen: nieuwe naam, nieuwe huisstijl en een geheel nieuw programma (hierover later meer). Ik heb inmiddels honderden mensen mogen begeleiden naar een gezond gewicht, maar er zijn toch wat dingen waar ik tegen aan ben gelopen.

Afvallen is niet meer het belangrijkste

Met ruim 5 jaar ervaring kom ik er meer en meer achter dat het afvallen niet meer het belangrijkste is. Niet alleen voor mij, maar zeker ook voor de cliënten die ik in mijn praktijk heb mogen begeleiden. Je buitenkant aanpassen aan je ideaalbeeld, of de wensen van deze tijd is hierin (jammer genoeg) echt niet voldoende. Je binnenkant blijft hetzelfde als je hier niet mee aan de slag gaat. Als je eenmaal je streefgewicht hebt bereikt is dat in veel gevallen niet zaligmakend. In het begin ben je trots dat je dit gewicht hebt bereikt en ook de complimenten die je krijgt doen je goed. Hiervan krijg je energie en dat laat je stralen.

Je kunt iets wat je niet had verwacht

Je kunt iets wat je misschien niet had verwacht. Je bent trots en dat doet je goed. Maar na een tijdje wordt alles weer gewoon. Mensen merken niet meer op dat jij bent afgevallen en jij bent gewend aan je nieuwe gewicht. Het kan ook zijn dat je juist niet kunt wennen en dat je jezelf nog steeds anders ziet dan dat je er in werkelijkheid nu uitziet. Je bent van binnen namelijk nog steeds exact dezelfde persoon als voor het dieet. Wellicht die persoon die niet tevreden is over zichzelf of zijn of haar leven.

We streven allemaal naar perfectie

We leven we in een veroordelende maatschappij en bekijken we elkaar allemaal met een kritische blik. We veroordelen anderen om niet naar onze eigen shit te hoeven kijken. Zolang de ander maar dikker, armer, dommer, lelijker, irritanter is dan ik, dan valt het bij mij allemaal nog wel mee. Hoe stommer jij bent, hoe leuker ik ben! We streven allemaal naar het bereiken van perfectie. Hierdoor hopen we te worden geaccepteerd. Ten koste van onszelf en ten koste van dat wat we echt graag zouden willen. Gewoon lekker zijn wie je bent en doen wat je het liefste doet zonder het gevoel te hebben dat je ergens aan moet voldoen. Het gevoel te hebben dat er continu een veroordelende blik over je schouder meekijkt.

Je bent nog steeds niet perfect

Zolang we oordelen over onszelf, zullen anderen dat ook blijven doen. Als jij jezelf kunt accepteren met al je onmogelijkheden en imperfecties, zul je direct gaan merken dat de buitenwereld hier ook mee stopt. We streven er eindeloos naar om een ideaal gewicht te bereiken, maar als je dit eenmaal bereikt hebt, komt dat vervelende stemmetje na een tijdje gewoon weer tevoorschijn om je doodleuk te vertellen dat je benen toch echt nog net wat te dik zijn en dat die buik nou ook niet echt iets is om trots op te zijn. Je bent nog steeds niet perfect.

Waarom dan niet?

Als je blijft luisteren wat die innerlijke stem jou te melden heeft, zul je nooit echt gelukkig worden. Je blijft streven naar een onhaalbare vorm van perfectie. Vervolgens wordt je zo gefrustreerd omdat je niet bereikt hebt wat je hoopte te bereiken met je gewichtsverlies, dat het zomaar weer eens helemaal verkeerd kan gaan. Je krijgt weer eetbuien, of vergeet te eten door alles wat zogenaamd op dat moment belangrijker is. De kans op terugval is groot. De kracht die je had tijdens het afvallen is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een zwakkere kant in jou die het voornamelijk op chocolade en chips heeft gemunt. Waar is mijn discipline gebleven en je krijgt de knop niet meer om. Waarom niet? Omdat je niet naar jezelf aan het luisteren was, maar probeerde iets na te streven wat (nog) niet van jou is. Je luistert naar de echo’s in je hoofd die je beloven dat alles anders wordt als jij slank bent.

Welke waarden tellen echt voor jou?

Je lichaam gaat met je aan de haal en je kunt de draad niet meer oppakken. Waarom niet, omdat je nog steeds niet hebt geleerd wat JIJ nu eigenlijk echt wil. Je hebt je mee laten voeren door de stem die “discipline” heet en deze wordt later overgenomen door “de mateloze eter”. Wat als jij de volgende keer eerst bij jezelf na te gaan wat er echt belangrijk is in jouw leven. Wat zijn de waarden die voor jou tellen? Wat wil jij bereiken en voor welk leven KIES jij? Hoe ziet de rest van jou leven eruit als jij de verantwoordelijkheid gaat nemen?

Ben het voorbeeld en hou van jou!!

Wordt het niet eens tijd om echt voor jezelf te gaan kiezen. Het leven te gaan leiden waar jij echt van droomt. Te zijn wie je van binnen al lang bent, je buitenkant te laten kloppen met jouw binnenkant. Wat zijn jouw dromen als alles mogelijk is? Wat is er belangrijker dan JIJ in jouw leven? En nee het is niet egoïstisch om goed voor jezelf te zorgen. Je schept ruimte voor iedereen om jou heen om dit ook te mogen gaan doen. Ben het voorbeeld en hou van jou!!

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem gerust contact met me op.

Eetbuicoach
Mariëlle Keijzers
06-20459669 (bel of app)
info@eetbuicoach.nl

Aan de buitenkant zie je het niet. Je ziet niet welke vrouwen het zijn die zo met eten omgaan, die de drang naar eten niet kunnen weerstaan. Zoveel vrouwen die kampen met dit eenzame probleem. Zoveel vrouwen die elke dag dit probleem angstvallig verborgen proberen te houden.

Mooi zijn, betekent jezelf zijn

Niemand ziet dat zij stiekem eten, of dat ze chocolade verstoppen in hun kledingkast en stiekem opeten op het toilet. Niemand ziet dat ze de snoeppot niet kunnen weerstaan of nog snel dat laatste restje uit de pan opeten. Ook ziet niemand hoe zwaar het is om elke dag opnieuw een gevecht met voeding te moeten aangaan.

Zij weten ook hoe verleidelijk het is om weer een dieetboek met allerlei beloftes te kopen. Een shakedieet dat beloofd dat ze snel 10 kg zullen afvallen. Er wordt niet gewaarschuwd op deze boeken en dieetboxen hoe schadelijk het is om op deze manier met je lichaam om te gaan.

Als deze vrouwen 10 kg afvallen, zijn ze dan echt gelukkig? Is er dan niet weer een nieuwe gedachten in hun hoofd die vindt dat hun heupen toch nog wel aan de brede kant zijn. Of hun buik wat te blubberig. Is het ooit goed genoeg?

Hunkeren naar perfectie

Ze hunkeren naar perfectie, maar waarom? Wat levert het ze op om exact te voldoen aan de maten van een zogenaamd perfect lichaam? Krijgen zij hierdoor een nieuwe carrière, meer aanzien, meer vrienden? Natuurlijk niet! Het is nog steeds dezelfde ZIJ die in dat lichaam huist!

Het is tijd om anders naar zichzelf te gaan kijken. Zien dat zij het waard zijn om voor te zorgen. Hun lichaam te geven waar het om vraagt. Voeding, liefde en respect. Te zien wat hun lichaam voor hun betekent en hoe hard het voor ze werkt. Trots zijn op wie ze zijn.

Mooi zijn, betekent jezelf zijn. Het draait niet om de acceptatie van anderen. Goed voor jezelf zorgen is een keuze. Het kan een stipje op de horizon zijn, iets wat onmogelijk is om te bereiken. Maar als jij het kan fantaseren, dan is het begin gemaakt van een nieuwe werkelijkheid!

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem gerust contact met me op.

Negatief zelfbeeld, hoe ga je er mee om?

Mooi zijn, betekent jezelf zijn, het draait niet om de acceptatie van anderen, al maken we dat onszelf wel vaak wijs. Nooit heb ik geweten dat er zoveel vrouwen kampen met een negatief zelfbeeld. Vrouwen die niet naar zichzelf durven kijken in de spiegel, omdat ze zichzelf niets waard vinden.

eze vrouwen kunnen geen rust meer vinden. Ze zijn bezig met nadenken wat ze wel of niet mogen, wat beter zou zijn of wat zou moeten. Ze hebben ergens gehoord of gelezen hoe het zou moeten. Er zijn vrouwen die niet meer met het gezin mee eten omdat ze denken dat het beter is om voor zichzelf iets anders klaar te maken.

van Social media

Deze vrouwen zijn het slachtoffer geworden van alle diëten die ze gedaan hebben. Van alles wat ze lezen op social media of televisie. Ze zijn vergeten wat hun eigen behoeften zijn. Soms is het een patroon van jaren, wat uitgegroeid is uit een voormalig dieet. Een samenraapsel van wat ‘ze’ zeggen dat goed voor ze is omgevormd naar een zelf gekunstelde leefstijl.

Ze zijn vergeten dat ze mogen voelen, gevoelens mogen hebben en eten deze daarom weg. Gevoelens van ongenoegen mogen er niet meer zijn. Ze hebben toch alles; een leuke baan, gezonde kinderen, een fijn huwelijk…. Gevoelens van verdriet proberen ze te onderdrukken met eten.

Momenten dat ze alleen thuis zijn, zijn voor deze vrouwen vaak het moeilijkste. Kinderen in bed en partner niet thuis. Dan komt het moment dat er tijd en rust is voor de gevoelens om wel van zich te laten horen en dat is precies wat ze niet willen. De onrust komt er voor in plaats en zorgt ervoor dat deze vrouwen op en neer blijven lopen naar de koelkast of hun rust halen uit een bakje chips.

Mooi zijn, betekent jezelf zijn

Aan de buitenkant zieje het niet. Je ziet niet welke vrouwen het zijn die zo met eten omgaan, die de drang naar eten niet kunnen weerstaan. Zoveel vrouwen die kampen met dit eenzame probleem. Zoveel vrouwen die elke dag dit probleem angstvallig verborgen proberen te houden.

Niemand ziet dat zij stiekem eten, of dat ze chocolade verstoppen in hun kledingkast en stiekem opeten op het toilet. Niemand ziet dat ze de snoeppot niet kunnen weerstaan of nog snel dat laatste restje uit de pan opeten. Ook ziet niemand hoe zwaar het is om elke dag opnieuw een gevecht met voeding te moeten aangaan.

Zij weten ook hoe verleidelijk het is afvallen. Er wordt niet gewaarschuwd op deze boeken en dieetboxen hoe schadelijk het is om op deze manier met je lichaam om te gaan.

l

Hunkeren naar perfectie

Ze hunkeren naar perfectie, maar waarom? Wat levert het ze op om exact te voldoen aan de maten van een zogenaamd perfect lichaam? Krijgen zij hierdoor een nieuwe carrière, meer aanzien, meer vrienden? Natuurlijk niet! Het is nog steeds dezelfde ZIJ die in dat lichaam huist!

Het is tijd om anders naar zichzelf te gaan kijken. Zien dat zij het waard zijn om voor te zorgen. Hun lichaam te geven waar het om vraagt. Voeding, liefde en respect. Te zien wat hun lichaam voor hun betekent en hoe hard het voor ze werkt. Trots zijn op wie ze zijn.

Mooi zijn, jezelf zijn. Het draait niet om de acceptatie van anderen. Goed voor jezelf zorgen is een keuze. Het kan een stipje op de horizon zijn, iets wat onmogelijk is om te bereiken. Maar als jij het kan fantaseren, dan is het begin gemaakt van een nieuwe werkelijkheid!

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem gerust contact met me op.

Write a comment