negatiefzelfbeeld negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld, hoe ga je er mee om?

Mooi zijn, betekent jezelf zijn, het draait niet om de acceptatie van anderen, al maken we dat onszelf wel vaak wijs. Nooit heb ik geweten dat er zoveel vrouwen kampen met een negatief zelfbeeld. Vrouwen die niet naar zichzelf durven kijken in de spiegel, omdat ze zichzelf niets waard vinden.

Vrouwen die vechten tegen een eetprobleem. Die dát in eten zoeken, wat ze in zichzelf zijn kwijtgeraakt. Vrouwen die balen van hun eetgedrag en de weg in voedselland totaal zijn kwijtgeraakt. Die een negatief zelfbeeld hebben ontwikkeld.

Deze vrouwen kunnen geen rust meer vinden. Ze zijn bezig met nadenken wat ze wel of niet mogen, wat beter zou zijn of wat zou moeten. Ze hebben ergens gehoord of gelezen hoe het zou moeten. Er zijn vrouwen die niet meer met het gezin mee eten omdat ze denken dat het beter is om voor zichzelf iets anders klaar te maken.

Slachtoffer van Social media

Deze vrouwen zijn het slachtoffer geworden van alle diëten die ze gedaan hebben. Van alles wat ze lezen op social media of televisie. Ze zijn vergeten wat hun eigen behoeften zijn. Soms is het een patroon van jaren, wat uitgegroeid is uit een voormalig dieet. Een samenraapsel van wat ‘ze’ zeggen dat goed voor ze is omgevormd naar een zelf gekunstelde leefstijl.

Ze zijn vergeten dat ze mogen voelen, gevoelens mogen hebben en eten deze daarom weg. Gevoelens van ongenoegen mogen er niet meer zijn. Ze hebben toch alles; een leuke baan, gezonde kinderen, een fijn huwelijk…. Gevoelens van verdriet proberen ze te onderdrukken met eten.

Momenten dat ze alleen thuis zijn, zijn voor deze vrouwen vaak het moeilijkste. Kinderen in bed en partner niet thuis. Dan komt het moment dat er tijd en rust is voor de gevoelens om wel van zich te laten horen en dat is precies wat ze niet willen. De onrust komt er voor in plaats en zorgt ervoor dat deze vrouwen op en neer blijven lopen naar de koelkast of hun rust halen uit een bakje chips.

Mooi zijn, betekent jezelf zijn

Aan de buitenkant zie je het niet. Je ziet niet welke vrouwen het zijn die zo met eten omgaan, die de drang naar eten niet kunnen weerstaan. Zoveel vrouwen die kampen met dit eenzame probleem. Zoveel vrouwen die elke dag dit probleem angstvallig verborgen proberen te houden.

Niemand ziet dat zij stiekem eten, of dat ze chocolade verstoppen in hun kledingkast en stiekem opeten op het toilet. Niemand ziet dat ze de snoeppot niet kunnen weerstaan of nog snel dat laatste restje uit de pan opeten. Ook ziet niemand hoe zwaar het is om elke dag opnieuw een gevecht met voeding te moeten aangaan.

Zij weten ook hoe verleidelijk het is om weer een dieetboek met allerlei beloftes te kopen. Een shakedieet dat beloofd dat ze snel 10 kg zullen afvallen. Er wordt niet gewaarschuwd op deze boeken en dieetboxen hoe schadelijk het is om op deze manier met je lichaam om te gaan.

Als deze vrouwen 10 kg afvallen, zijn ze dan echt gelukkig? Is er dan niet weer een nieuwe gedachten in hun hoofd die vindt dat hun heupen toch nog wel aan de brede kant zijn. Of hun buik wat te blubberig. Is het ooit goed genoeg?

Hunkeren naar perfectie

Ze hunkeren naar perfectie, maar waarom? Wat levert het ze op om exact te voldoen aan de maten van een zogenaamd perfect lichaam? Krijgen zij hierdoor een nieuwe carrière, meer aanzien, meer vrienden? Natuurlijk niet! Het is nog steeds dezelfde ZIJ die in dat lichaam huist!

Het is tijd om anders naar zichzelf te gaan kijken. Zien dat zij het waard zijn om voor te zorgen. Hun lichaam te geven waar het om vraagt. Voeding, liefde en respect. Te zien wat hun lichaam voor hun betekent en hoe hard het voor ze werkt. Trots zijn op wie ze zijn.

Mooi zijn, betekent jezelf zijn. Het draait niet om de acceptatie van anderen. Goed voor jezelf zorgen is een keuze. Het kan een stipje op de horizon zijn, iets wat onmogelijk is om te bereiken. Maar als jij het kan fantaseren, dan is het begin gemaakt van een nieuwe werkelijkheid!

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem gerust contact met me op.

Compliment Voedingsadvies
Mariëlle Keijzers
06-20459669 (bel of app)
info@complimentvoedingsadvies.nl

Write a comment