Bye Bye vakantie IK

Aan alles komt een einde en zo ook aan mijn heerlijke lange vakantie. Ik heb de laatste 5 weken mogen genieten van mijn gezin, mijn rust, maar vooral van mijn vakantie-Ik. Ik heb namelijk een kant in mij die heel erg lui is. Deze kant wil eigenlijk het liefst gewoon de hele dag niks doen. Een beetje zitten, een beetje niksen, lekker een beetje mijmeren. Die kant in mij vindt mijn carrière ook helemaal niet belangrijk. Die kant vindt het echt een stuk belangrijker dat ik ontspan en uitrust. Dat ik me alleen maar bezig houd met ontspannende dingen en me vooral nergens druk over maak. Mijn vakantie-Ik dus!

De workaholic-Ik

Gelukkig heb ik ook een kant in mij, die mijn carrière ontzettend belangrijk vindt! Die wil dat mijn bedrijf nog harder gaat groeien en geeft me dan ook de hele dag een schop onder mijn kont. Deze kant geeft mij ook op mijn donder als ik zit te niksen. “Zonde van je tijd!” roept deze kant. Deze kant vindt dat ik best nog wel wat harder kan werken en als ik dan toch zit te mijmeren, dat ik dan maar een studieboek moet gaan lezen. Deze kant zorgt er ook voor, dat er ook studieboeken meegaan op vakantie (Whaa)!! Dit is mijn workaholic-Ik.

Er moet eten op tafel

Dan is er ook nog een mama-Ik in mij. Die Ik vindt, dat ik thuis moet zijn als de kinderen uit school komen. Dat er eten op tafel moet staan en dat ik de juiste vragen moet stellen om de band met mijn kinderen zo goed mogelijk te houden. Ook zorgt deze Ik ervoor dat de was wordt gedaan en alles weer op tijd in de kasten ligt. De mama-Ik zorgt er ook voor dat ik af en toe met vriendinnen afspreek en een sociaal leven heb.

Goed, beter, best

Ook heb ik nog een Ik die het nóóit goed genoeg vindt. Die altijd loopt te mekkeren dat het beter kan, netter, sneller, mooier, hipper, dunner, …. Wat ik ook doe, hij probeert zijn stem er door te drukken. Deze betweter heeft altijd toch nog iets aan te merken en is van mening dat het niks gaat worden.

Zo heb ik nog veel meer Ikken! Sommige Ikken van mijzelf ken ik heel erg goed, andere weer wat minder.

Ik-was-mezelf-even-niet

Ook in mijn leven gebeuren onverwachte dingen, waarbij er opeens een Ik naar voren stapt die ik helemaal niet van mezelf ken. Je weet wel: de ik-was-mezelf-even-niet-Ik. Die Ik die ik eigenlijk ergens weggestopt had, omdat die weleens heel boos of verdrietig kan worden. Deze Ik wordt ook vaak niet geaccepteerd als hij er wel is en daarom laat ik hem liever niet zien. Alle Ikken hebben hun eigen bestaansreden en ze proberen allemaal ons zo goed mogelijk te beschermen tegen pijn. Een aardige-Ik wil echt graag dat het gezellig is en snoert je daarom de mond als je boos bent. En mijn boze-Ik is oprecht boos, maar krijgt misschien geen podium. Soms laten we iets anders zien dan we echt voelen en vinden. Onze binnenkant en onze buitenkant spreken elkaar dan tegen.

Voice Dialogue

In de jaren ‘70 ontwikkelden 2 Amerikaanse psychologen, Hal en Sidra Stone, de Voice Dialogue methode. Deze methode gaat er van uit dat elke persoonlijkheid bestaat uit meerdere kanten (ikken). Dit jaar heb ik kennis mogen maken met deze methode en ben ik opgeleid tot Voice Dialogue facilitator. Ik heb ontdekt hoe ontzettend bruikbaar deze methode is in mijn praktijk. Veel mensen met eetproblemen (waaronder ik zelf was) hebben last van deze wisselende gedachten.

Welke ik mag kiezen

Als je een Voice Dialogue sessie ondergaat, leer je zonder oordeel te kijken naar alle ikken in jezelf. Je gaat zitten op een plek in de ruimte die voor jou gevoel het beste bij deze Ik past. Je leert om je niet langer te laten leiden door deze ikken, maar om zelf bewuste keuzes te maken. Hoe beter we al onze ikken leren kennen, hoe meer zicht we krijgen op wat we eigenlijk doen. Dit kan heel verhelderend zijn.

Soms kom je voor keuzes te staan waarin je duidelijk aanvoelt dat je van de ene kant het wel wil, maar van de andere kant ook weet dat het beter is om een andere keuze te maken. Als Voice Dialogue facilitator kan ik jou leren om met deze spanning om te gaan en vanuit een bewuste Ik een keuze te maken. Ik kan je leren om de verschillende Ikken de ruimte te geven. Hoe meer je de regie kunt voeren over je hele innerlijke personeelsbestand, hoe meer je jezelf zult durven en kunnen zijn.

Eng

Bij een Voice Dialogue sessie praat de facilitator (begeleider) niet met jou óver de verschillende kanten in jou, maar rechtstreeks mét die kanten. Zodat zij onafhankelijk van elkaar aan het woord komen. Je leert hiermee soms hele andere kanten van jezelf kennen en zult verbaasd zijn om te zien hoe fijn het is om kanten van jezelf in het licht te zetten die normaal heel weinig aandacht krijgen. Ook zul je kanten die die aandacht juist wel krijgen beter gaan begrijpen. Je krijgt d.m.v. deze methode inzichten in je gedrag en kun je dit leren om zelf te sturen. Ik kan me voorstellen dat het heel eng of spannend is om een Voice Dialogue sessie te ondergaan. Je weet tenslotte nooit van te voren wat er precies gaat gebeuren. Daarom begin ik hier nooit direct mee, ik vind het belangrijk om elkaar eerst beter te leren kennen. Als we merken dat jij er klaar voor bent kunnen we met de Voice Dialogue aan de slag gaan. Lees hier meer over wat Voice Dialogue precies inhoudt.

Ben jij er klaar voor?

Heb je genoeg van al die zelfkritiek?
Maak je jezelf vaak kleiner en kritiek van anderen groter?
Wil jij jezelf beter gaan begrijpen?
Durf jij het aan om diep te gaan?

Dan is het tijd voor een ontmoeting met een andere kant in jezelf!

Neem gerust contact op voor de mogelijkheden

Write a comment