Jij bent een bijzonder mens

Afvallen hoef jij niet te proberen! 

Stel je voor dat twee van jouw liefste vriendinnen (Truusje en Joke) bij jou aan tafel zitten. Truusje vertelt dat ze erg onzeker is over haar uiterlijk. Ze heeft ’s morgens moeite om kleding uit te kiezen waar ze zich goed in voelt. Continu heeft ze het idee dat haar collega’s alleen maar naar haar buik staren en niet meer zien wie ze echt is. Het maakt haar verdrietig en beperkt haar in de dingen die ze echt zou willen doen. Ze heeft geprobeerd om wat kilootjes te verliezen, maar het wil nog niet echt lukken….

Joke staat op en begint te schreeuwen dat het haar helemaal niks verbaast: “Wat wil je, wat ben jij een dik zwijn zeg! Natuurlijk kijken jouw collega’s naar je buik, vind je het gek? Niemand op de hele afdeling heeft zo’n buik als jij! Geen wonder dat je moeite hebt met kleding uitzoeken, er is ook werkelijk niks wat jou mooi staat! En afvallen hoef jij niet te proberen, want jou lukt toch nooit iets!” ……

Wat zou jij doen op dit moment? Laat jij dit gebeuren?

Onzeker over uiterlijk

Waarschijnlijk knijp jij op dit moment je tenen al bij elkaar. Uiteraard zou jij er direct iets van zeggen! Je zou zeggen dat Joke haar mond moet houden, dat het heel erg kwetsend is en dat je haar hiermee niet helpt. Truusje is al heel onzeker over haar uiterlijk, dit gaat haar niet helpen. Je zou Joke apart kunnen nemen en haar er op wijzen hoeveel verdriet ze Truusje doet, door zo tegen haar te schreeuwen. Je zou zeggen dat als ze zo doorgaat jij haar niet meer hoeft te zien…..

Truusje zou je omarmen en troosten. Je zou zeggen dat ze niet zo onzeker over haar uiterlijk hoeft te zijn en mooi is zoals ze is. Je zou zeggen hoe verzorgd ze er uitziet en ze er mag zijn. Dat mensen naar haar kijken omdat ze zo’n mooie uitstraling heeft en je zo veel plezier met haar kunt beleven….. toch?

Maar wat doe je als dit jezelf betreft? Wat doe jij als je jezelf weer eens helemaal de grond in boort? Je jezelf wijsmaakt dat je niks voorstelt en dat niemand op jou zit te wachten? Je voor de zoveelste keer hoort van jezelf dat je er niet mag zijn en je niet goed genoeg bent?

Wat zou jij doen op dit moment?

Wat als je nu ook op zou staan en ging luisteren naar wat echt belangrijk is voor jou? Je zou gaan gedragen en handelen naar je echte verlangens. Het Truusje in jouw zou gaan omarmen. Leert wat je hart je ingeeft. Jezelf niet meer kwellen door de saboterende gedachten die jou al het geluk proberen te ontnemen. Eten wat jij lekker vindt, aantrekken wat je mooi vindt en je gedragen zoals jij je het prettigst voelt zonder jezelf te kwellen met de gedachten wat anderen er wel niet van zullen denken.

Ben eerlijk tegen jezelf en lees nu de eerste alinea eens opnieuw. Als het een ander aangaat grijpen we in en vinden we het niet normaal om zo tegen een vriendin te schreeuwen, maar als het onszelf betreft gaan we gebukt en laten we het maar gewoon gebeuren. Wist je dat bij mensen met eetproblemen 90% van de dingen die je tegen jezelf zegt negatief is? Door deze gedachten steeds maar weer te geloven en hier naar te luisteren, houdt je ze in stand.

Beste vriendjes 🙂

Jarenlang heb ik mezelf gesaboteerd door te zeggen dat ik niet goed genoeg ben. Op de momenten dat ik dat tegen mezelf zei, greep ik naar een zak chips of reep chocolade. Dit was voor mij de aanleiding voor een eetbui, gewoon om even weg te kunnen zijn, weg te vluchten uit de bedreigende verbinding met mezelf op zoek naar een schijnzekerheid waar ik toen meende wel controle over te hebben.

Inmiddels weet ik beter en ben ik beste vriendjes met mezelf. Ik neem mezelf zoals ik ben en dat is oké. In mijn coaching vind ik het belangrijk om beste vriendjes met jezelf te worden. Met haar (of hem) ben je de rest van je leven samen. Waarom jezelf afstraffen, afkeuren, afwijzen en de grond inboren? Waarom zou je ook nu niet opstaan en zeggen dat je goed bent, zoals je bent? Waarom niet die eeuwigdurende, steeds herhalende langspeelplaat het raam uit gooien?

Als je jezelf weer leert waarderen en accepteren zoals je werkelijk bent, krijg je de controle over je leven terug. Tijdens de trajecten die ik aanbied komt dit onderwerp vaak aan bod. Jij bent echt niet de enige die hier tegenaan loopt.

Wil je meer weten, neem gerust eens contact op. Geloof me, ook jij mag er ook zijn want jij bent een bijzonder mens!! 

Liefs, Mariëlle

Jij bent een bijzonder mens

Write a comment