voice dialogue

Voice Dialogue

Wat is Voice Dialogue?

Sinds 2018 werk ik in mijn praktijk met de Voice Dialogue methode. Voice Dialogue is een krachtige en niet oordelende methode om mensen te begeleiden bij het beter leren kennen van hun innerlijke drijfveren en motieven. Vaak leidt dit tot diepgaande inzichten en blijvende resultaten. Het leert je jezelf beter te managen en je keuzevrijheid te vergroten. De Voice Dialogue facilitator gaat letterlijk in gesprek met verschillende Ikken (subpersonen) van de cliënt. De cliënt verandert in de rol van subpersoon ook van plaats in de ruimte. De cliënt leert daardoor de diverse kanten en gevoelens in zichzelf beter kennen. Je gaat daarbij niet op zoek gaat naar wat er ‘fout’ is en verbeterd moet worden maar naar wat en hoe het ís.

De psychologie van de Ikken

Voice Dialogue gaat er vanuit dat de mens niet uit één Ik bestaat, maar uit een groot aantal verschillende Ikken (subpersonen genoemd). Deze Ikken hebben een eigen manier van doen, een eigen geschiedenis en komen op hun eigen manier voor ons in actie. Sommige van onze Ikken werken nauw met elkaar samen, anderen hebben tegenstrijdige wensen. Deze subpersonen kijken allemaal met andere ogen naar de wereld. Ze houden er verschillende gewoonten op na en hebben andere gevoelens en gedachten. Sommige van die subpersonen zijn dagelijks in ons aan het woord en hebben veel invloed op hoe we ons gedragen. Andere kanten zijn in de loop van ons leven op de achtergrond geraakt of uit onze persoonlijkheid verbannen.

De methode

In een Voice Dialogue sessie gaat de facilitator letterlijk in gesprek met de verschillende subpersonen van de cliënt. Dat stelt de cliënt in staat zijn innerlijke krachtenveld te leren kennen en zichzelf, inclusief al die kanten, beter aan te sturen. Een van de belangrijkste elementen van de Voice Dialogue methode is dat de cliënt zijn eigen subpersonen leert kennen door zich er letterlijk in te verplaatsen. De facilitator praat dus niet met cliënt óver de verschillende kanten in hem, maar praat rechtstreeks mét zijn kanten. Zodat zij onafhankelijk van elkaar aan het woord komen. Zoals je met alle leden van een team een individueel gesprek kunt hebben. Het zorgt voor onverwachte, ontroerende en soms ook plezierige ontmoetingen met jezelf.

Het resultaat

Door te werken met Voice Dialogue neemt het bewustzijn van de cliënt over zijn subpersonen toe. Hij leert om zelf te bepalen wanneer hij welke  keuzes maakt zonder overrompeld te worden door een kritische of saboterende kant van zichzelf. Mensen die Voice Dialogue hebben ondergaan zijn vaak verrast over de impact en het effect van het verkennen van subpersonen. Het groeiende vermogen om zichzelf te zien als bestaand uit meerdere Ikken geeft ruimte om kanten toe te laten, die tot nu toe onderdrukt moesten worden. Cliënten geven aan dat hun gevoel van eigenwaarde toeneemt en dat ze op meerdere manieren op een bepaalde situatie durven reageren. Ook neemt de handelingsvrijheid toe en vermindert zelfkritiek.

Ben jij er klaar voor?

Heb je genoeg van al die zelfkritiek?
Maak je jezelf vaak kleiner?
Maak je kritiek van anderen groter?
Wil jij jezelf beter gaan begrijpen?
Durf jij het aan om diep te gaan?

Dan is het tijd voor een ontmoeting met een andere kant in jezelf!

Tijdens het VIP pakket gaan we samen aan de slag met Voice Dialogue, maar je kunt uiteraard ook losse sessies boeken.
De investering per sessie van 1 uur is €60,- .  Vergoeding mogelijk door zorgverzekeraar

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem gerust contact met me op.

Eetbuicoach
Mariëlle Keijzers
06-20459669 (bel of app)
info@eetbuicoach.nl