BRTT® & TRB®

Body Remembers Trauma Therapy & Trauma Release Breathwork

Een helende Innerlijke reis

Begin 2023 was lichaamswerk voor mij nieuw. Toch werd ik er naar toegezogen en niet zonder reden. Er ging tijdens de opleiding tot gecertificeerd Body Remembers Trauma Therapy BRTT® en Trauma Release Breathwork TRB® facilitator een nieuwe wereld voor mij open. Het was niet alleen een bijzondere ervaring, maar ook heb ik een ongekende rust ervaren en tegelijkertijd een transformatie doorgemaakt.

Deze kennis geef ik nu met liefde en plezier door aan mijn cliënten om ook hun deze helende en transformerende reis te laten maken. Een reis waarin we op zoek gaan naar diep weggestopte emoties en waarbij je opgeslagen stress en spanningen op een liefdevolle manier kunt releasen en er ruimte ontstaat voor nieuwe levensenergie. Voor veel van mijn cliënten zijn de sessies life changing.

Wat is Body Remembers Trauma Therapy

Body Remembers Trauma Therapy (BRTT®) is een vorm van lichaamswerk waarbij het lichaam op een natuurlijke manier stress, emoties en spanning kan ontladen. Het is een proces van het loslaten van emotionele en fysieke spanning die is opgeslagen in ons lichaam als gevolg van (traumatische) ervaringen.

Hierbij doet het lichaam zijn werk en mag jij erop vertrouwen dat jouw lichaam dat gaat loslaten wat op dat moment het belangrijkste is. Denk aan dagelijkse stress, lichamelijke klachten, maar ook trauma’s. Een methode waarbij je niet hoeft te praten en niks hoeft te verklaren, maar je lichaam het werk mag laten doen.

Trauma en gedrag

In ons leven krijgen we allemaal te maken met trauma, een gebeurtenis waar je op dat moment niet goed mee om kon gaan. Trauma’s hoeven niet heel groot of ingrijpend te zijn, ook kleine gebeurtenissen uit je jeugd of nog daarvoor kunnen grote gevolgen hebben voor je verdere leven.

Ook al weet je vaak niet eens wat er in je jonge jaren gebeurd is, toch kunnen juist die dingen jouw gedrag beïnvloeden. Doordat je onbewust iets niet wil voelen, ga je overlevingsmechanisme gebruiken om dit te verbergen. Dit overlevingsmechanisme kan bijvoorbeeld eten zijn.

Je ontwikkeld gedrag waar je op korte termijn verlichting in vindt. We denken vaak dat dit gedrag het probleem is, maar eigenlijk gaat het over de pijn die hier onder ligt. Door de emotie weer toe te laten of te doorvoelen kun je ook het overlevingsmechanisme loslaten.

Hoe werkt Body Remembers Trauma Therapy

Body Remembers Trauma Therapy (BRTT®) is een lichaamsgerichte methode om stress en (chronische)spanning op een natuurlijke manier te ontladen. Het breekt door de vele lagen van de lichaamspantsering heen en is daardoor uitermate geschikt voor zowel dagelijkse stress als diepe, chronische spanning vaak ontstaan door traumatische ervaringen. Deze methode stelt je in staat om emotionele blokkades te neutraliseren en zo lichaam, geest en zenuwen tot rust te brengen.

Deze methode helpt je om toegang te krijgen tot het lichaamsgeheugen. Met eenvoudige lichaamsoefeningen activeer je opnieuw de (oude) spanningen in het lichaam. Hierdoor wordt het sympathische deel van het zenuwstelsel geactiveerd waardoor de psoas-spier het lichaam aanzet tot trillen.

De trillingen (tremoren) activeren het natuurlijke ontladingsmechanisme om vervolgens die spanningen op een veilige en natuurlijke manier te ontladen. Met als gevolg een gekalmeerd zenuwstelsel.

Body Reminders Trauma Therapy en Trauma Release Breathwork is een van de meest veilige en meest directe manier om ons lichaam en onze emoties te verkennen. Daarom is het voor iedereen* geschikt, aangezien we allemaal onze eigen ballast bij ons dragen.

Hoe ziet een sessie eruit

We starten met een aantal oefeningen om de psoas-spier te activeren. Hierna neem je plaats in een comfortabele ruimte waar de BRTT® (Body Reminders Trauma Therapy) van start gaat. Door middel van trillingen zal het natuurlijke ontladingsmechanisme worden geactiveerd om zo spanningen te ontladen. Hierbij kunnen emoties loskomen en dat is volkomen normaal. Ik zorg voor een setting waarin jij je veilig voelt zodat jij het meeste uit de sessie kan halen.

Vervolgens starten we met het 2e deel van de sessie, de TRB® (Trauma Release Breathwork). Hierbij begeleid ik jou door 7 zeer effectieve ademhalingstechnieken heen. Doordat je op een bewuste manier ademt zal je meer gaan voelen waardoor jij diep in je lichaam komt en op deze manier nog meer spanning en emoties mag loslaten. Het lichaam geeft zelf aan wat er op dat moment losgelaten mag worden.

Door het ontladen van mentale, emotionele en fysiologische spanning zul je een gevoel van rust en herstel ervaren in het hele lichaam. Het lichaam is in staat om volledig te ontspannen.

Wat merk je na de Body Remembers Trauma Therapy (BRTT) & TRB sessie

De dagen na de sessie kun je je nog even wat emotioneler voelen omdat het proces nog doorwerkt. Maak hier vooral ook ruimte voor. Neem wat extra rust en geef aandacht aan deze emoties, drink ook wat extra water. De dagen daarna zul je je juist ontspannen en licht voelen en opgeruimd. Het gevoel hebben dat je steviger op de grond staat, meer geaard en merk je dat alles makkelijker gaat. Misschien merk je dat je positiever gaat denken over jezelf en over alles om je heen. Slaap je beter of heb je minder stress gevoelens, meer energie en kun je beter omgaan met emoties. De sessie is bij iedereen anders en daarmee ook de uitwerking. Vaak zit het hem in de kleine veranderingen.

Is BRTT® geschikt voor jou?

Body Reminders Trauma Therapy en Trauma Release Breathwork is een van de meest veilige en meest directe manier om ons lichaam en onze emoties te verkennen. Er zijn enkele contra-indicaties waardoor Brtt en Trb helaas niet voor jou geschikt is:

Als je zwanger bent, hartklachten hebt, in behandeling bent voor een hersenbloeding of glaucoom. Ernstige psychische klachten ervaart, wanneer je drugs gebruikt (de afgelopen 48 uur), Antidepressiva of Ritalin slikt, zware antibiotica, bloeddrukverlagers, Bètablokkers, Neusspray (even stoppen), Add / OCD medicatie gebruikt. Bij twijfel neem even contact op met de (huis)arts.

Investering in jezelf

Een sessie duurt 2,5 tot 3 uur en vindt plaats in mijn praktijk in Geldrop. Zorg ervoor dat je ruim de tijd hebt en geen afspraken na de sessie plant. Ook is het belangrijk dat je comfortabele kleding draagt en 24 uur voor de sessie geen alcohol hebt gedronken of drugs hebt gebruikt.

De investering voor een complete BRTT en TRB Sessie is €120. Wil je graag samen met iemand de Body Remembers Trauma Therapy en Trauma Release Breathwork sessie doen? Dat kan! Samen plannen we een geschikte datum in.

 

Mocht je vragen hebben of willen overleggen of het iets voor jou is, neem dan gerust contact met me op.

ervaring brtt

Zo onwijs veel jaar therapie gehad, zo ontzettend veel gepraat en dan toch niet bereiken wat ik graag wil. Altijd was het druk in mijn hoofd. Ik wilde van mezelf gaan houden, meer loslaten wat eigenlijk niet belangrijk is en anders gaan kijken naar eten. Kan dat dan echt niet? Jawel; ik had Marielle alleen nog niet ontmoet.

Een Boostsessie en tweemaal BRTT heb ik in Geldrop mee mogen maken. Net als de meesten had ik geen idee wat ik me precies voor kon stellen bij BRTT. Ik wist alleen dat ik al dat praten zat was en wilde VOELEN. Ik besloot het daarom maar over me heen te laten komen. Dit is hoe ik het ervaren heb:

Ik word in de fijne ruimte van Marielle ontvangen en ik kan even aarden na mijn autorit. Even praten met elkaar en op mijn gemak gesteld worden is heel prettig en dat snapt Marielle als geen ander. 

De BRTT sessie start in de naastgelegen ruimte. Een rustgevende ruimte met gedimd licht en een fijne vertrouwde geur. Voordat ik kan gaan liggen, doe ik onder begeleiding van Marielle een paar oefeningen. Ze legt uit dat door deze oefeningen oude spanningen in het lichaam opnieuw geactiveerd worden. Ze zijn eenvoudig, maar je hebt er enige lenigheid voor nodig. Dat heb ik niet echt, maar het lukt.

Als ik eenmaal lig en ik nog een oefening doe, gebeurt er al van alles in mijn lijf. Heel bijzonder en zeker niet eng. Zonder dat ik er invloed op heb, trillen mijn benen na deze oefeningen en dat gaat geheel vanzelf. Hoe meer ik er aan over kan geven, hoe beter het gaat en hoe meer ik bereik. Ik merk dat mijn lijf aan het loslaten is, maar wat dat is? Geen idee, maar dat is ook niet erg.

Door naar de ademhalingsoefeningen op muziek. 7 In totaal. Marielle begeleidt me er doorheen. Ik vind dit geen makkelijk onderdeel; het is wel echt even doorzetten. Van een toegankelijke ademhaling naar heftig richting het einde. Jee, wat is dit intens. Ik ga steeds meer voelen en kom steeds dichter in mijn lichaam. (en dat voor iemand die constant in haar hoofd leeft).

De muziek brengt me bijna in een trance. We werken echt naar het einde toe. En dan.. ineens begin ik te huilen, schreeuwen, schoppen tegen de kussens, slaan op het matras.. En nogmaals, ik weet niet waarom. Maar, het is er. En Marielle staat me constant bij. Ik voel me geen moment onveilig en durf me helemaal te geven. Dit houdt minutenlang aan en ik voel aan alles dat dit nodig is. Ik laat het er echt zijn. 

De rust komt terug in mijn lijf, het heftige is voorbij. Ik lig in de foetushouding, ik moet huilen, maar zowel van verdriet als van geluk. Een gevoel dat ik nog niet eerder gehad heb. Met de veilige hand van Marielle op mijn rug kan ik alles aan.

En dan het fijnste moment.. Prachtige, toepasselijke muziek om samen naar te luisteren. De tekst daarvan.. Wauw. ZO raak. (deze nummers luister ik nu nog steeds!)

Na dit alles is weer even landen op aarde. Gelukkig krijg ik daar van Marielle alle tijd voor. En na nog even napraten, ga ik met een zeer bijzonder gevoel naar huis. Met een prachtige ervaring in mijn rugzakje erbij!

Ik ben er nog niet, maar ik ben op de goede weg. En als ik het even niet meer weet, of ik loop wat vast, dan is daar altijd Marielle om op terug te kunnen vallen.

KIRSTEN

Wat past bij jou?

Boost Sessie

€180,-

Transformatie Traject

€ 660,-

BRTT® en TRB®

€ 120,-

Eetbuicoach is aangesloten bij CAT (Collectief voor Alternatieve Therapeuten) en GAT (Geschillencommisie Alternatieve Therapeuten).

Wil je een afspraak maken, of heb je een vraag?
Stuur een mail naar info@eetbuicoach.nl of bel / app naar 06-20459669